ANTALYA / GAZİPAŞA - Cumhuriyet İlkokulu

OKULUN/KURUMUN TARİHÇESİ

Cumhuriyet İlkokulu 1910 yılında üç sınıflı bir okul olarak açılmıştır. Okul binası iki oda bir salon olarak o zamanın nahiye müdürü Fethi Bey zamanında halk tarafından caminin yanında(bu günkü ışıklar caddesi girişi ile Ziyan'ın evinin arası )yapılmıştır. İlk öğretmeni(Muallimi) halk tarafından  "kör hoca" lakabıyla tanınan Silifkeli Ahmet Efendidir. Sonra sırasıyla ormancının Mehmet efendi, Sadık efendi, Nuri efendi, Elmalılı şemsi bey, Aksekili Mehmet Rifat bey, Ali Kemal bey, Celal bey, ihsan bey öğretmenlik yapmışlardır.

1921 de İstiklal mücadelesi sırasında nahiyelikten kazalığa yükselince beş sınıflı olarak Eğitim –Öğretime geçilmiş. Ancak beş sınıflı olarak faaliyetine devam edememiş  tekrar üç sınıflı olarak Eğitim Öğretime devam etmiştir.Dördüncü sınıfa geçen öğrenciler Anamur,Alanya ve Ermenek kazalarında  öğrenime devam etmişlerdir.1928 de yapılan harf inkılabıyla yeni Türkçe harflerle birlikte nahiyemizde 4 ve 5. sınıflarda  açılmıştır.1930 yılında  4 ve 5. sınıflar için  zamanın muhtarı Mehmet BÜYÜKAKÇA tarafından eski okula bir oda daha eklenmiştir.İlk mezunlarını 1932 yılında vermiştir.O zamanki mezunlar yedi kişidir.Okul binasının zamanla ihtiyaca cevap veremeyişi yeni bir okul yapımını gündeme getirmiştir. Halkın desteği ve  başöğretmen Aksekili Hakkı UĞUR ve Kellecioğlu Mustafa ÖZDEMİR'İN önderliğinde ,Pazarcı Mahallesi muhtarı Sabri BİLGİÇ ve nahiye müdürü Fuat beyin desteği ile 1938-1939 Eğitim Öğretim yılında  yeni bir okul inşa edilmiş,eski okulda geçici bir süre kullanılmıştır.

3803 ve 4274 sayılı kanunlar gereği 1944–1945 öğretim yılında BÖLGE MERKEZ OKULU olmuştur. Macar, İnceğiz, Küçüklü, Bey obası, Ekmel köyleri Bölge Merkez Okuluna bağlanmıştır. Ayrıca Bölge Meslek Kursları da açılarak faaliyetine devam etmiştir.1948 yılında nahiyenin Kaza olması dolayısıyla Bölge Merkez Okulu, şehir okulu haline getirilmiştir.

1938 yılında yapılan bu okul 1991 yılına kadar kullanılmıştır.1991-1992 öğretim yılına girerken  yenisi yapılmak üzere yıkılmıştır. Yeni bina 1992–1993 de 18 derslikli olarak hizmete girmiştir.

Ayrıca 1975-1976 yılında 6 derslikli B Blok,1983-1984 yılında  9 derslikli C  Blok  hizmete girmiştir.

2013 Kasım ayından itibaren A BLOK ortaokul  B,C,D,E Bloklar ilkokul olarak eğitim öğretime devam etmiştir.

Okulumuz Pazarcı Mahallesi Uğur Mumcu Caddesinde yer almaktadır.

Yayın: 23.08.2022 - Güncelleme: 23.08.2022 15:21 - Görüntülenme: 131